Wat is databeveiliging?

Waar data voor wordt gebruikt

Om uit te leggen wat databeveiliging inhoudt, is het handig om te weten wat data precies is. Vrijwel iedere organisatie gebruikt data. Zonder data is het moeilijk om zelfs de simpelste werkzaamheden uit te voeren. Data is onder andere informatie die op computers, maar ook analoog, gebruikt en bewaard wordt. Data is bijvoorbeeld:

 • Het klantenbestand om klanten bij te houden
 • Medicatie- en contactgegevens
 • Archiefmappen, handleidingen en muziekbestanden
 • Documenten, zowel digitaal als op papier
 • Trainingen en presentatie bestanden

En nog zoveel meer! Data is bijna alles wat informatie bevat. Maar waarom heeft u databeveiliging nodig? Dat vertellen wij u graag.

Hackers en data-informatie

Data is informatie over vaak belangrijke onderwerpen, daarom is het van groot belang om uw data goed te beveiligen. Wanneer data in de verkeerde handen terechtkomt kan het zelfs een groot bedrijf om zeep helpen. Mensen vertrouwen erop dat hun gegevens veilig zijn bij de bedrijven aan wie zij die informatie geven. Hackers kunnen deze data bijvoorbeeld hacken en doorverkopen. Hierdoor komen hun persoonlijke gegevens op straat, en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Wanneer data van een bedrijf gehackt wordt, kan de gestolen data worden gebruikt om het bedrijf te blackmailen.

Hoe werkt databeveiliging?

Databeveiliging wordt bepaald op basis van de BIV-classificatie. Dit houdt in dat data van uw bedrijf moet beschikken over een vereiste mate van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Wanneer niet wordt voldaan aan deze eisen is er sprake van schade. Dit maakt het verschil of uw data, en de opslag daarvan, wel of niet te vertrouwen is. Een datalek kan veel negatieve consequenties met zich meebrengen voor uw bedrijf. Bij verlies van bijvoorbeeld uw klantenbestand heeft u al 50% kans om binnen 2 jaar failliet te gaan. Daarom is het wenselijk om uw data beveiliging goed op orde te hebben.

Informatiebeveiliging certificaat

Wilt u uw bedrijf goed beschermen tegen datalekken en/of een onvoldoende BIV-classificatie? Dan is het behalen van een informatiebeveiliging certificaat de beste stap die u kunt zetten. Met dit certificaat laat u zien dat u te vertrouwen bent en weten uw klanten en personeel dat de informatie niet op verkeerde plekken terecht komt. Heeft u meer vragen over de BIV-classificatie? Dan kunt u op dit contactformulier uw vragen stellen.

Ja, ik wil een offerte

  Naam:*

  Aanhef:*

  E-Mail:*

  Telefoonnummer:*

  Adres:*

  Postcode:*

  Plaats:*

  Opmerking:

  captcha